WhyCo

Paljon kokemusta ja monipuolista osaamista

Ota yhteyttä!

Michaela Ramm-Schmidt

WhyCo Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja

Minusta sanotaan, että hahmotan isot kokonaisuudet ja olen analyyttinen sekä ratkaisukeskeinen.

Ydinosaamistani on rakentaa hyvä perusta kasvulle, tukea vastuullista johtamista ja inspiroida yrityksiä löytämään vastuullisuuden tarjoamat liiketoimintahyödyt. Monipuolisen taustani ansiosta osaan katsoa asioita sekä kaukaa että läheltä ja konkretisoida vastuullisuuden arjen teoiksi.

Intohimoni ovat hyvä johtaminen, yhteiskunnallinen vaikuttavuus, viestintä ja yhteistyö.

Kuka minä olen?

Minulla on yli 20 vuotta kokemusta monesta toimialasta, erilaisista organisaatioista ja rooleista eri tasoilla. Olen nähnyt yrityksen johdossa kasvun ja sen haasteet.

Organisaation arjen realiteetit ovat minulle tuttuja ja olen omakohtaisesti kokenut yrityskulttuurin merkityksen johtamisen onnistumisessa. Minulla on kokemusta hallitustyöskentelystä ja olen tottunut toimimaan yritysten omistajien ja sijoittajien kanssa. Minulla on vahvaa osaamista yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja yhteiskunnan toiminnasta.

Toimin sujuvasti suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Löydät lisätietoja taustastani ja kokemuksestani LinkedInistä.

Työtaustani

WhyCo Oy
2017-
yrittäjä

Baltic Sea Action Group
(Elävä Itämeri säätiö)

  • johtava asiantuntija, yritysyhteistyö, 2022- (sivutoimi)
  • toimitusjohtaja, 2019-2022
  • johtaja, yritysyhteistyö, 2019

Adven Group Oy
2014-2017

  • lakiasiainjohtaja (ml. yritysvastuu, riskienhallinta, vakuutukset)
  • johtoryhmän jäsen
  • hallituksen sihteeri

Teknologiateollisuus ry
2009-2014

  • johtava asiantuntija elinkeinopolitiikka ja -lainsäädäntö
  • laajan johtoryhmän jäsen

Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy
1999-2009
asianajaja (kilpailuoikeus, yrityskaupat, kaupalliset sopimukset)

Koulutus ja luottamustoimet

Aalto University Executive Education
Diploma in responsible business

Henley Business School
Executive MBA

Sitra
Kestävän talouspolitiikan johtamiskoulutus

Helsingin yliopisto
Juristi

Luottamustoimet
Keskuskauppakamarin vastuullisuuslautakunta, jäsen

Henley Business School alumni association, varapuheenjohtaja

Mattlidens skola, johtokunnan puheenjohtaja

WhyCon tarina

Kuljin kesäkuussa 2002 Oslon kaduilla yksin erään seminaarin jälkeen ja törmäsin ihan sattumalta Yann Arthus-Bertrandin valokuvanäyttelyyn ”Earth from the Air”. Näyttelyssä oli esillä ilmakuvia eri puolilta maapalloa – kaunista luontoa, ihmisen pilaamia alueita, köyhyyttä ja rikkautta. Valokuvat antoivat vahvan viestin maailmasta, jossa elämme. Maailma, jossa väestö lisääntyy, luonto kärsii, maaperä ja meret pilaantuvat, ilmastonmuutos ravistelee, puhdas vesi loppuu ja globaali eriarvoisuus jyllää. Kuitenkin tämä sama maailma on täynnä kauneutta ja ihmeitä, ja se on kotimme.

Tästä näyttelystä lähtien olen kokenut, että minun on tehtävä jotain kestävämmän maailman puolesta ja olen hakenut työstäni kestävän kehityksen näkökulmaa. Koska uskon yrityksillä olevan ainutlaatuiset mahdollisuudet ratkoa maailman ongelmia nopeammin kuin moni muu, on työni aina jotenkin kytkeytynyt yritysmaailmaan.

Uteliaisuus johtotähtenä

Juristina kiinnostuin jo aikaisessa vaiheessa kilpailuoikeudesta. Vuodet asianajajana Castrén & Snellmanilla olivatkin todellinen markkinoiden korkeakoulu ja pääsin tekemään kiinnostavia töitä tässä bisneksen, yhteiskunnan ja politiikan risteyksessä. Yrityskaupat ja sopimukset avasivat silmäni liiketoiminnan strategioihin ja moniin yksityiskohtiin.

Teknologiateollisuus oli minulle yhteiskunnan ja politiikan korkeakoulu. Sain sukeltaa syvälle päätöksenteon syövereihin ja yritysten rooli yhteiskunnassa avautui aivan uudella tavalla. Täällä kiinnostukseni kestävään kehitykseen ja vastuulliseen liiketoimintaan leimahti toden teolla.

Kestävä kehitys ja vastuullisuus keskiöön

Vuodet energiayhtiö Advenilla olivat ennen kaikkea johtamisen korkeakoulu. Oli äärimmäisen kiinnostavaa osallistua yrityksen kovaan kasvuun ja kehittymiseen ison pääomasijoittajan portfoliossa. Opin näinä vuosina enemmän kuin missään aiemmin ja sain nähdä ihan läheltä energiamurroksen ja luopumisen fossiilisista polttoaineista.

Yrittäjäksi ryhdyin, kun tuntui, että minulla oli riittävästi uskallusta kokeilla omia siipiä. Tämä oli minulle rohkeuden korkeakoulu ja suuri onnistumisen kokemus, kun pystyin tyhjältä pöydältä luomaan itselleni liiketoiminnan vastuullisuuden ympärille. Suoritin samalla Aalto University Executive Educationin vastuullisen liiketoiminnan koulutusohjelman, joka auttoi hahmottamaan vastuullisuuden monet eri ulottuvuudet ja rakenteet. Sitä seurannut Henley Business Schoolin Executive MBA -tutkinto antoi minulle arvokkaat eväät johtamiseen ja itseni tuntemiseen.

Baltic Sea Action Group tarjosi minulle kansalaisjärjestön ja systeemimuutoksen korkeakoulun. Opin kokeneilta konkareilta, miten rakennetaan siltoja ja yhteistä ymmärrystä kestävästä kehityksestä, vaikka intressit voivat tuntua alkuun täysin päinvastaisilta. Säätiön toimitusjohtajana sain laittaa kaiken johtamisoppini peliin, kun säätiö enemmän kuin tuplasi kokonsa ja koronapandemia jylläsi samaan aikaan.

Paluu yrittäjäksi

Nyt olen palannut yrittäjäksi ja tuntuu, että teen synteesiä kaikesta oppimastani. Olen seurannut keskustelua kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta nyt jo 20 vuotta. Pitkään tuntui, että ajattelustamme puuttuu jotain olennaista ja eteneminen on ollut hidasta ja pienimuotoista. Viime vuosina keskustelu on kuitenkin muuttunut selvästi. Suunta on nyt kääntymässä ratkaisevasti. Tämä antaa hienot mahdollisuudet erilaisille toimijoille viedä yhteiskuntaa eteenpäin kohti kestävämpää tulevaisuutta. Haluan olla mukana tällä matkalla ja uskon, että minulla on paljon annettavaa vastuullisuuden monitahoisessa maailmassa.

WhyCon missio – hyvää liiketoimintaa tekemällä liiketoiminnalla hyvää

WhyCon uniikki kombinaatio osaamista ja kokemusta auttaa yritystä, joka haluaa viedä vastuullisuuden toiminnan ytimeen ja tehdä siitä aidosti vaikuttavaa ja strategista. Yritysvastuun toteuttaminen vaikuttavasti todella kannattaa ja se rakentaa resilienssiä yhä epävarmemmassa maailmassa.

Koska maailma muuttuu yhteistyöllä ja osaamisen jakamisella, WhyCo on Pääomasijoittajat ry:n ja Pääomasijoittajat ry:n ja Suomen yritysvastuuverkosto FIBS ry:n jäsen. Vuosina 2023-2024 WhyCo on FIBSin Partneri teemalla uudistava liiketoiminta ja systeemiajattelu.