WhyCo

Paljon käytännön kokemusta ja monipuolista osaamista

Ota yhteyttä!

Michaela Ramm-Schmidt

WhyCo Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja

Minusta sanotaan, että hahmotan isot kokonaisuudet ja olen analyyttinen sekä ratkaisukeskeinen.

Ydinosaamistani on rakentaa hyvä perusta kasvulle, tukea vastuullista johtamista ja inspiroida yrityksiä löytämään vastuullisuuden tarjoamat strategiset liiketoimintahyödyt. Monipuolisen taustani ansiosta osaan katsoa asioita sekä kaukaa että läheltä ja konkretisoida vastuullisuuden arjen teoiksi.

Intohimoni ovat hyvä johtaminen, yhteiskunnallinen vaikuttavuus, viestintä ja yhteistyö. Näen, että yrityksillä on nyt ainutlaatuiset mahdollisuudet rakentaa pitkäjänteisesti kestävää ja menestyksekästä liiketoimintaa olemalla ratkaisu maailman haasteisiin.

Kuka minä olen?

Minulla on yli 20 vuotta kokemusta monesta toimialasta, erilaisista organisaatioista ja rooleista eri tasoilla. Olen nähnyt yrityksen johdossa kasvun ja sen haasteet.

Organisaation arjen realiteetit ovat minulle tuttuja ja olen omakohtaisesti kokenut yrityskulttuurin merkityksen johtamisen onnistumisessa. Minulla on kokemusta hallitustyöskentelystä ja olen tottunut toimimaan yritysten omistajien ja sijoittajien kanssa. Minulla on vahvaa osaamista yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja yhteiskunnan toiminnasta. Olen pidetty valmentaja ja saan usein kiitosta vanhentuneiden ajattelumallien haastajana.

Yhdistän vahvan kestävän kehityksen osaamisen ymmärrykseen liiketoiminnasta, strategiasta ja johtamisesta.

Toimin sujuvasti suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Löydät lisätietoja taustastani ja kokemuksestani LinkedInistä.

Työtaustani

WhyCo Oy
2017-
yrittäjä

Baltic Sea Action Group
(Elävä Itämeri säätiö)

  • toimitusjohtaja, 2019-2022
  • johtava asiantuntija, yritysyhteistyö, 2022-2023 (sivutoimi)
  • johtaja, yritysyhteistyö, 2019

Adven Group Oy
2014-2017

  • lakiasiainjohtaja (ml. yritysvastuu, riskienhallinta, vakuutukset)
  • johtoryhmän jäsen, hallituksen sihteeri

Teknologiateollisuus ry
2009-2014

  • johtava asiantuntija elinkeinopolitiikka
  • laajan johtoryhmän jäsen

Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy
1999-2009
asianajaja

Koulutus ja luottamustoimet

Aalto University Executive Education
Diploma in responsible business

Henley Business School
Executive MBA

Professional Certificate in Executive Coaching

Professional Certificate in Team and Systemic Coaching (käynnissä)

Sitra
Kestävän talouspolitiikan johtamiskoulutus

Helsingin yliopisto
Juristi

Luottamustoimet
Keskuskauppakamarin vastuullisuuslautakunta, jäsen

Henley Alumni ry, puheenjohtaja

Mattlidens skola, johtokunnan puheenjohtaja

Sparbanksstiftelsen Esbo-Grankulla, hallituksen jäsen

WhyCon tarina

Kuljin kesäkuussa 2002 Oslon kaduilla yksin erään seminaarin jälkeen ja törmäsin ihan sattumalta Yann Arthus-Bertrandin valokuvanäyttelyyn ”Earth from the Air”. Näyttelyssä oli esillä ilmakuvia eri puolilta maapalloa – kaunista luontoa, ihmisen pilaamia alueita, köyhyyttä ja rikkautta. Valokuvat antoivat vahvan viestin maailmasta, jossa elämme. Maailma, jossa väestö lisääntyy, luonto kärsii, maaperä ja meret pilaantuvat, ilmastonmuutos ravistelee, puhdas vesi loppuu ja globaali eriarvoisuus jyllää. Kuitenkin tämä sama maailma on täynnä kauneutta ja ihmeitä, ja se on kotimme.

Tästä näyttelystä lähtien olen kokenut, että minun on tehtävä jotain kestävämmän maailman puolesta ja olen hakenut työstäni kestävän kehityksen näkökulmaa. Koska uskon yrityksillä olevan ainutlaatuiset mahdollisuudet ratkoa maailman ongelmia nopeammin kuin moni muu, on työni aina jotenkin kytkeytynyt yritysmaailmaan.

Uteliaisuus johtotähtenä

Juristina kiinnostuin jo aikaisessa vaiheessa kilpailuoikeudesta. Vuodet asianajajana Castrén & Snellmanilla olivatkin todellinen markkinoiden korkeakoulu ja pääsin tekemään kiinnostavia töitä tässä bisneksen, yhteiskunnan ja politiikan risteyksessä. Yrityskaupat ja sopimukset avasivat silmäni liiketoiminnan strategioihin ja moniin yksityiskohtiin.

Teknologiateollisuus oli minulle yhteiskunnan ja politiikan korkeakoulu. Sain sukeltaa syvälle poliittisen päätöksenteon syövereihin ja yritysten rooli yhteiskunnassa avautui aivan uudella tavalla. Täällä kiinnostukseni kestävään kehitykseen ja vastuulliseen liiketoimintaan leimahti toden teolla.

Kestävä kehitys ja vastuullisuus keskiöön

Vuodet energiayhtiö Advenin johdossa olivat ennen kaikkea johtamisen korkeakoulu. Oli äärimmäisen kiinnostavaa osallistua yrityksen kovaan kasvuun ja kehittymiseen ison pääomasijoittajan portfoliossa. Opin näinä vuosina enemmän kuin missään aiemmin ja sain nähdä ihan läheltä energiamurroksen ja luopumisen fossiilisista polttoaineista.

Yrittäjäksi ryhdyin, kun tuntui, että minulla oli riittävästi uskallusta kokeilla omia siipiä. Tämä oli minulle rohkeuden korkeakoulu ja suuri onnistumisen kokemus, kun pystyin tyhjältä pöydältä luomaan itselleni liiketoiminnan vastuullisuuden ympärille.